logo Základní škola Pod Skalkou Rožnov pod Radhoštěm




Zobrazit hlavní menu
Sklizeň ve 4.A

Sklizeň ve 4.A

Šustící barevné listí všude kolem, teplé kabáty a svetry si ve skříních vyměnily místo s tričky a tílky. Podzim. Barevný, veselý, větrný, někdy deštivý. Doba, na kterou se všichni sadaři, zahrádkáři i zemědělci těší dost možná z celého roku nejvíc. Už žádné tahání konví vody, nekonečné vytrhávání plevele, konec lovu slimáků a podobných nevítaných hostů. Doba česání ovoce, ukládání zeleniny. Prostě, sklizeň. Po loňskému Farmářském dnu postoupila 4. A takříkajíc o level výš. Veškerou úrodu totiž umíme pojmenovat a rozdělit do beden i bedniček podle druhu. Letos je třeba tu dobrou nádheru také nějak zpracovat. Protože prý nečekaná nadúroda jablek, pustíme se rovnou do té šťavnaté křupavé lahůdky. Nejlepší jsou určitě přímo ze stromu - také jsme několik košíků voňavých červených plodů vyzkoušeli. Ale, co s nimi dál? Sušit, moštovat, uložit na zimu.Hm...co takhle něco dobrého z nich upéct? Schválně, co vás napadne jako první? Samozřejmě - závin, štrúdl. Tak, proč ne? Vyzbrojeni válečky, struhadly, skořicí, cukrem a bojovným duchem, pustili jsme se do práce. Pravda, při válení těsta byl stav tak nějak nerozhodný. U některých jasně vítezilo těsto, které odmítalo mít tvar obdélníka. Nevadí, nevadí, jsme bezva partička, vzájemně si pomůžeme. Zručné a zkušené pekařky vzaly válečky do svých rukou. Nastrouhat jablka, podsypat strouhankou, přidat cukr a voňavou skořici, zamotat..hotovo. Kdepak, kdepak, ještě potřít vajíčkem, propíchat a nedočkavě koukat do trouby na ten svůj kousek. Jakpak se mu v tom teple daří? Povedly se všechny náramně, v každé rodině měli v pátek o večeři postaráno. Máte hodně jablek? Tak těsto, váleček, mouku..ostatně, návod jsme napsali. Dobrou chuť a ať se dílo podaří!

Vavrečková H.

Vydáno: 07. 11. 2025 | Autor: Administrátor webu | Sdílet na facebook