Co vařily naše babičky
Ve druhém říjnovém týdnu třídy 4. A a 5. A navštívily Valašské muzeum v přírodě a zúčastnily se programu "Co vařily naše babičky". Na tomto programu se žáci dozvěděli mnoho zajímavostí o tradičních zemědělských plodinách, jejich zpracování, uchování a využití v lidovém stravování. Společně si žáci uvařili některé tradiční valašské pokrmy, které jsme pak ochutnávali. Připravili jsme bramborové placky se zelím, cibulovú máčku, jáhlovou kaši, lepidušu, varmužu.
Než se výše uvedené dobroty uvařily či upekly, vyplňovali žáci pracovní list a poznávali polní plodiny. Po uvaření a ochutnání jídel jsme navštívili také starobylý mlýn, kde jsme poznávali náčiní používané v kuchyni při vaření, a také stolování za dob našich prababiček. Ochutnali jsme bylinkový čaj z devíti bylin a tvarohovou pomazánku.
Všem se dopoledne spojené s vařením, ochutnáváním, folklorem a historií našich babiček a prababiček moc líbilo.
Magdaléna Dlabajová 5. A, Lenka Marková 4. A, tř. učitelky